Wednesday, December 30, 2015

18 detsember 2015 logode ülevaatus, aastanäituse avamine.

Kõik pidid logod reeeks valmis saama ja kõik muudkui rabelesid. Ülevaatus, kus võtsid osa Deniss Jeršov  ja üks blond naisdisainer Tallinnast oli suhteliselt närviline. Deniss ja tallinnlane muidugi kriitikaga kokku ei hoidnud. Meie pundist Kati Velner tegi väga maitseka, kuigi natuke liiga universaalse logo, Merike Olesk 90ndate vaimus hoogsa/lärmaka, Lea Malin 60ndate võmes retro, Anna asjaliku aga võib-olla liiga detailirohke logo, Helena Semm väga cooli, elektroonilise ilmega logo. Osales isegi Eero Tamm oma robustse stiiliga.
Minu asjade kohta ütles Deniss: "Margus on keeruline kritiseerida, ta on rohkem kunstnik kui disainer." Üllataval kombel talle KISS fm üldse ei istunud. Blond tallinnlane käskis ära koristada kõik kriipsud ja kastid ning soovitas S-dele pilud sisse teha.

Õhtul oli Aastanäituse avamine. Minu maal "Eksklusiiv" oli monumentaalsaalis. Epp Loo-lt oli sealsamas püsti seisev tõhi suhkrukott, millel pealkiri "Tühi kott ei seisa püsti". Õues kohtasin käsikäes Kalli Kaldet ja Ove Kaldet. Ove ütles, et mul on lahe pilt. Sees, suures saalis kohtasin muidugi kohe esimesena ERMi disainerit. Kihutasime üksteisest mööda. Lastekunstikoolist oli muidugi korralik esindus: Tegova, Mati, Riho Kall, Huupi. Näituse disainis Eike Eplik. 
Rääkisin pikemalt Jaan Elkeniga, kes hüüatas "Hea kui näeb inimesi, keda võib kohata vaid facebookis!". Elken oli väga vihane, et TÜ maaliõppetool likvideeritakse ja ma toetasin teda, kuna mulle tundub see järjekordne bürokratiseerunud Tartu Ülikooli lauslollus.
Tutvustasin Elkenile ka Mai Sööti, keda Elken isegi teadis. 
Ühes saalis istus Martiini, keda ahistas veidi vindine Margus Ivanov. Martiinilt oli suur teeplekke ja joonistusi täis kaustik. Martiini rääkis hiljem ideest, et võiks teha filmi, kus
ühed kunstnikud teevad tõsismeelselt järgi teisi. Näiteks Aldar teeb järgi Jaan Toomikut, Jaanus Eensalu teeb Matti Miliust jne.
Kohtasin Mai Sööti, kes otsis kohta, kus oma ürituse plakatitel kuupäevad üle kleepida. Kutsusi nad Lastekunstikooli. Mai koos ühe neiuga tuligi veidi hiljem. Rääkisime maast ja ilmast, endast ja teistest, kui Mai ja ta vaikiv abiline plakateid kleepisid.
.



No comments: