Friday, November 6, 2015

31. oktoober 2015 Fideeliaga Elmiina Otsmanni punkri juures

Sõitsime hommikul Fideelia ja Sveniga Tarvastu kanti Elmiina Otsmanni kuulsa nimelise kombaini punkri juurde videosid tegema.
Niisiis. Otsman, Elmina (14. XI 1924 Leningradi obl. Luuga raj.  -- 2012 Eesti), eesti nõuk. põllum-e eesrindlane, sotsial. töö kangelane (1958), NLKP liige (1946). Suure Isamaasõja ajal töötas Leningradi obl-s traktoristi ja lukksepana. A-st 1948 mehhanisaator (traktorist, traktoribrigaadi brigadir, kombainer) Viljandi raj-s (a-st 1958 Tarvastu kolhoosis). ENSV Ülemnõukogu III ks. ning NSVL Ülemnõukogu IV ja V ks. saadik. EKP KK liige a-st 1966. Lenini orden 1950, Oktoobrirev-i orden 1971. (ENE).

http://www.ohtuleht.ee/98187/elmina-otsman-sotsialistliku-too-kangelane 

  Võtsime Luunja kultuurimajast peale prozhektorid. Luunja kultas oli Luunjast pärit klaverimeistri Ernst Hiisi klaverite näitus. Oli tegutsenud Tartu klaverivabrikutes ja Estonias. Just olin varem vaadanud Youtubest videosid, kus Estonia oli teiste klaveritega võrdluses ja meelde jäi  Estonia metalne saund
Kuidagi saime Tartust minema (mitmes poes käisime), sõitsime 80 km. Valma kandis oli suur hulk jahimehi teel metsa ääres ahelikus, passisid püüsid käes. Vist aeti loomi teisest otsast. Lasin mööda sõites läbi autoakna valjult päevauudiseid, et loomad kuuleksid.
Jõidsime kohale. Meid võttis sõbralikult vastu Elmina u. 55-aastane poeg, kes näitas meile ka platsil asuva kuulsa punkri ette. Sel olid kahjuks kirjad ära kustunud, natuke oli veel näha.
Tuli välja, et olime liiga vara jõudnud. F tahtis pimedas filmida. Pidime siis 2 tundi ootama. Jõime Elmina pojaga köögis teed ja sõime assortiid ning arutasime maailmaasju.
Lõpuks töö nägi välja selline. et kaamerad pandi statiivi otsa, ühe kaameraga filmisime 15 sekundilisi liikumatuid kaadreid, kus F seisis erinevates kostüümides (mehhanisaator, delegaat, leerilaps, tshikk) punkri ees ja Sven lenduri või kosmonaudi kostüümis taga. Teine kaamera tegi automaatselt fotosid.  Mina pildistasin peegelfotokaga käest.





Nii jändasime mitu tundi. Lõpuks läks F Elmina pojaga juttu ajama ning meie Sveniga koristasime tehnikat. Hiljem tegin igavusest  pika säriga valgusmaali, kirjutasin sellega FSR jms.

Koju saime päris õhtu, kell 21 --22, sest prozhed tuli ära viia. Luunjas käis pidu.

1 comment:

Fideelia said...

Seekord siis sellised seiklused. :) Tänud kirjutamast ja eriline tänu Otsmanidele meid vastu võtmast. Otsman käändub Otsman-Otsmani. Elminal on päris mitu nimekuju: Elmina, Elmine ja Elmiine.