Saturday, April 16, 2011

15.04.11 Tallinnas Tegova näitusüritusel. arhiivis ja Leis-Jõgeva pool, kiiksuga JS Bach.

Sõitsime Lagle ja PR-ga 8se bussiga Tallinna. Tallinn oli ilus, päikseline. Läksin arhiivi, tellisin ja sain ka kohe Kunstnike Liidu ja Kunstifonid dokumendid 1969 -- 72. Pildistasi kuni kell 13.30. Siis tormasin Kunstihoone galeriisse Tegova üritusele. Seal olid ainult Tegova, tema lasteka õpilased (3) ja üks müstilise ilmega 30-ndates naiskunstnik Epp. Laglet eikusagil. Tegova pani kõik maalima, mina rohkem filmisin. Vartsi ilmus ka modell Andra, kes aga kohe tööle ei pidanud hakkama. Tshillimast ja Kärti Miki juurest saabus ka Lagle.
Päevale andsid tooni (enamasti keskealised) kunstitegelased, kes galeriisse saabusid ja kohe ägedat mokalaata pidama hakkasid. Üksteise järel ilmusid Raivo Kelomees, Reet Varblane, Krista Kodres, Piret Tegova, Hannes Varblane, Toomas Raudam, Jaan Klõzheiko, Jaan Elken, Mai Sööt, Epp Pilv, Hando Tamm, Harry Liivrand ja mitmed teised, kelle nime ma ei teadnud
Maalisid õpilased, Lagle ja mina. Andra poseeris umbes 15 minutit, siis läksime Andres Tali näitus vaatama. See oli üsna igav ja me Laglega tegime seal musitamisvideosid.





Kell 19 pakkisime Tegova pildid ta mahtuniversaali peale, samal ajal kui Liivrand ja Reet Vablane arutasid hoolega probleeme KulKaga. Raivo Kelomees viis "näljase tüdruku" Andra sööma. Mahutasime kuidagi kolm õpilast (üks, vist Dagmar Guns´n`Rosesi särgiga); Lagle, PR ja minu autosse ja sõitsime Mustamäele, kus pidin külastama Malle Leisi. Kahe vene neiu (üks blond ja teine brünett) käest saime teada, kus asub Mustamäe tee.
Malle Leisi ja Villu Jõgeva korter asus ühe hoone 9. korrusel. Läksin üksi. Leis ja Jõgeva rääkisid minuga igasugustest asjadest (vana tööd, siiditrükk, raamid, Sotheby oksjon, Leisi näitus Tartus 1970, pildiraamid) sõbralikult aga teatud kibedusega.

Tund hiljem istus kogu kamp ikka autos ja kimasime Tartu poole. Kuulasime mingid kogumikku Bachi orelimuusikast. Mõned lood oli nagu tüütud poplood või klimberused. Osad aga mingite veidrate kiiksudega -- rütmist väljas. Vahepeal justkui Bach oleks ühe noodi kõla muudkui nautinud. Tegova rääkis 70-ndate algusest, et kui põnev aeg see muusika kuulamiseks oli. Ilmar Malin tõi Rootsist rootsikeelse "Hairi" plaadi.

No comments: