Tuesday, June 20, 2017

Festival Eesti kirjanik 2016

Mari Niitra kutsus mind, kui kirjanduskauget inimest  festivalile kirjanike imagot humoorikalt lahti seletama. 
Sõitsin Alatskivilt rattaga mööda ehitatavat teed.
PROGRAMM:
Reede, 19. august
17.00 avamine- Alguses tundus, et kedagi eriti ei ole aga siis peale kl. 17 järsku imbusid kõik välja. Noored tegid õunapuude alla telke üles. Mihkel Kunnus oli prominentselt kohal.

Juhan Liivi valikkogu “Kust jalgtee kõrvale käänab” esitlus. Liivi muuseumi teadur rääkis kiirelt, mis ja kuidas. Disainer Artur Kuus ka käis kummardamas omal moel.
Enne Püttseppa panin üles Püttsepast tehtud zharzhi ja rääkisin, et Püttsepp on justkui 1860ndatel sündinud hilisärkamisaegne tegelane, Postimehe kaastööline, maalt tulnud kirjamiis,
17.15 Juhani Püttsepp lastele ja suurtele vanade asjade hingeelust. Püttse rääkis muhedalt, kuidas nõukajal käis mingite parktikatel maad sonkimas, mere ääres asju otsimas, trunkadest ja puhvaikadest.
18.00-20.00 paralleelselt jätkuvad tegevused lastele. Püttsepp juhendas ise raamatut kirjutama.
Enne Matsinit rääkisin, et Matsin on justkui postmodernne jõmm.
18.00 Paavo Matsin “Gogoli diskost” ja sellega seotud Viljandi paikadest. Paavo Matsin ja Mari arutasid siis "Diskot": Kuna ma lugenud polnud, siis jäid paljud asjad segaseks aga jah, raamat siis räägib alternatiivajaloost, kus eestlased on Eestist kadunud ja siin elavad venelased, ka Viljandis ning Gogol ilmub välja.
Martin Ojast rõhutasin ta näokeskset imagot. 
18.30 Martin Oja kõneleb proosakogust “Sõnumeid sisikonnast” ning esitab uusi luuletekste.
Ka selline mahe vestlus. 
19.00 Vestlusring kirjanduslikest ajalookäsitlustest. Linda Kaljundi, Andrei Hvostov ja Mihkel Kunnus.
Hvostov rääkis eestlaste kui metsarahva imagost, mille puhul märkisin, et see on sakslaste pealt kopitud. Huvitav oli Hvostovi jutt, kuidas Tallinn oli 19. sajandil puhas sakslaste linn ja seetõttu toonane ajalugu pole meie teavdusse jäänud, isegi mitte Ülemiste vanakese reaalne linna uputamine toona. Mainisin, et 19. sajanid eestlaste rahvsulik ärkamine oli eelkõige väikelinnade revolutsioon. 
20.00 hingetõmbepaus
Rääkisin Vadist kui elavast pühakust ja Sauterist kui kahepoolse imagoga inimesest, kes on olnud kord väga eduka imagoga ja teisalt täitsa parm. Sauter vihastas. 
20.30 Urmas Vadi ja Peeter Sauter eesti mehe identiteedist ja selle kriisist. Autorid esitavad katkendeid oma teostest. Vadi rääkis oma probleemidest ja Sauter luges oma raamatust ette.
22.00 Öine elu: suitsusaun, kontsert ja disko (dj Martin Daysleeper Oja). 

 Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd tegi Hargla "Raudrästiku" baasil paroodilise ooperi, kus mina pidin omaaegset nõida mängima. Inspikat sain "Hallo Kosmose" tegelastelt ja Kanal 12 "Nõiatelevisiooni" staaridelt. "Kuulake, puud räägivad! Kõik räägivad!"
Martin Oja tegi laheda disku. Lõkke ääres rääkisime Kristjan Piirimäega bioloogia ja teaduse üldse soovist olla absoluutse tõe omaja. Indrek Hargla oli ka lõkke ääres ja arutasime natuke ajaloo aspekte.
LAUPÄEV, 20. august
10.00 ärkamine ja hommikusöök
11.00 Kai Aareleid “Linnade põletamine”

Jälle mahe jutustus.
11.30 Indrek Hargla “Raudrästiku aeg” Hargla rääkis, kui raske oli kujutada aastat 1000 Eestis.
12.00 Andrei Hvostov loeb katkendeid valmivast romaanist.

Hvostov luges pikki lõike üliõpilasmaleva pöörasest elust kokkutulekutel.
12.30 festivali lõpetamine. Kai Aareleid sai "Aasta kirjanikuks". Sai auhinnaks saapad.


 Jaak Kikas fotod




No comments: