Saturday, November 13, 2010

13.11.10 -- tühi laupäev, nagu eestlase usk

Lõuna paiku käisid KÄrt Mikli ja Aivar külas. Vaatasid, ega ma üksi väga parmuks pole läinud. Olid vaimustunud Aivari uuest pisikesest nutifonist, plõksiside sellega kogu aeg pilte teha.

Väike trett TT-ga Zeppelini. Tarbimine ei võlu mind enam.
Internet ka mitte.
TV ka mitte.

Õhtu vajus tühjaks. Kui TTd magama panin, kuulasin Riho Laurisaare Ööülikooli eestlaste muinasusust. Muidugi polnud mingeid tõendeid mingist varakeskaegsest eestlaste usust. Huvitav teave oli see, et "Kalevipoeg" sarnanevat ühe Islandi keskaegse saagaga.

Mul on teooria, et tegelikult oli Eesti 13. sajandi alguses üldiselt kristlik aga ebaühtlaselt ja nii-öelda metsikult. Puudus konkreetne Rooma poolt tunnustatud ülikkond. Tartu ja Lõuna-Eesti oli tõenäoliselt õigeusklik, Põhja-Eestis ehk Skandinaavia eekujul mingi katoliikluse leige vorm. Katolikul kirikul oli vaja aga piirkond konkreetselt vene dominandiga ortodokside käest ära saada, nii kuulutati piirkond paganlikuks ja tehti ära.

Tunnen tühjust, peaks tegelema oma usuga. Mul on ideed aga pole kellegiga jagada.



Öösel chat Laglega. Kippus lõpuks imelikuks. Tegi mingeid justkui tögavaid vihjeid oma lõbusa seltskonnaelu kohta, siis aga järsku muutis kähku teemat ja hakkas mingit muud udu ajama.

1 comment:

Sol said...

Ma tulen tagasi, siis on sul, kellega jagada!